Jiří Janeček

Letní čas jako priorita evropského významu

25. 05. 2011 12:42:43
Sportovní programový okruh ČT4 má jako své heslo: Čtyřka sleduje českou stopu. Snažím se ji sledovat i v jiných oblastech kulturního, politického a společenského života. Nemohla mě tedy minout zásadní iniciativa českého europoslance Petra Šilara, který stanul v čele bojovníků proti pravidelnému střídání letního a zimního času.

A není to rozhodně nějaké nanicovaté plácnutí do bruselských poklidných vod. Pan europoslanec chce toto téma dostat mezi priority evropských byrokratů. Jedním z argumentů je překvapivě skot. Údajně střídání letního a zimního času naše krávy, býky a evidentně i řadu volů stresuje. Naivně jsem se domníval, že inteligentnějším z tvorů – člověk a kráva – je prvně jmenovaný. Zatím to ovšem vypadá, že zatímco skot umí překvapivě hodiny, zemědělec by nedokázal po změně času krmit buď o hodinu dříve, nebo o hodinu později tak, jak se čas změní, aby ekonomická kouzla s časem ta rohatá stvoření nepoznala. Bojovníci proti posunování hodinek tam a zase zpět vyrážejí na zteč a jsou velkorysí. „Kampaň bude stát určitě miliony,“, připouští Petr Šilar. Vždyť také musí sehnat milion podpisů, které dají iniciativě punc priority Evropské unie.

Možná si říkáte, proč mě právě tato kampaň zaujala. Nezaujala mě samotná, ale v protipólu k jiné zprávě, z mého pohledu ze zcela jiné kategorie důležitosti. Podle posledních evropských statistik je nezaměstnanost mladých lidí rekordní od konce 2. světové války. V průměru je ve věkové kategorii 15 – 24 let bez práce 21 % mladých. U nás jsme na tom o něco lépe, ale přesto je to děsivých 17 %. Naopak mezi mladými Španěly je situace nejdramatičtější. Na startu jejich dospělého života nemá práci téměř každý druhý. Dramatická čísla jsou v celé Evropě zejména mezi absolventy. Sleduji českou stopu a po nějaké dramatické iniciativě není vidu ani slechu.

Tak jsem si tak při čtení zpráv o stresu a psychické újmě naších milých krav a volů ze střídání letního a zimního času říkal, kam až ta naše úpadková civilizace dospěla. Mladí lidé, naše budoucnost, potenciální daňoví poplatníci, živitelé rozrůstajících se řad penzistů se místo na startu úspěšných kariér ocitají na úřadech práce. To je jistě na rozdíl od mladých býčků psychicky nepoznamená. A v této době se najdou vlivní úředníci, kteří jsou ochotni investovat miliony do klidného života skotu. Asi k němu mají nějak blíž. Tohle je jedno z témat pro Českou televizi a možná pro jednoho šikovného majitele pivovaru, aby vytvořil další reklamní billboard ze série Držte se... svět se zbláznil! Už jsem dokonce zaregistroval termín pro dnešní mladé lidi – Ztracená generace. Mám obavu, zda ta naše starší nezíská přídomek zdegenerovaná.

Autor: Jiří Janeček | karma: 8.64 | přečteno: 1008 ×
Poslední články autora